[Bulvár!] Úvod do série

Někdy to je jen tak, jindy to je v kontextu... ale někdy člověku prostě přijde na mysl něco, o čem ví, že to je dobrý nápad. Mě teď napadlo udělat sérii bulvárních článků jako materiálů pro RPG. V tomto článku bych ji rád uvedl, něco k ní řekl a popsal, jak s ní zacházet.
Napsal sirien
Obsah článku:

O co jde


Nejprve o co vlastně jde. Jde o sérii nejspíše nepravidelně publikovaných článků, které mají sloužit jako materiál ke hře. Není vůbec nutné, abych byl jediným autorem těchto článků a při dodržení několika pravidel uvedených zde budu naopak velice rád, pokud se k jejich psaní alespoň občas přidá i někdo další.

Tyto články budou mít před svým názvem vždy tag /Bulvár!/ (hranaté uvozovky, jako v názvu, v textu to Kostka považuje za tag, tak to sem nemůžu vepsat správně) a společnou anotaci:

V anotaci se píše:
V této sérii naleznete různé pseudonovinové bulvární články, které můžete využít buď jako inspiraci, nebo přímo jako materiál do her typu World of Darkness, Esoterorists nebo jiných urbanfantasy.


Jednotlivé články budou skutečně psané jako články z bulvárního tisku nebo z různých více či méně pochybných esoterických časopisů (z našich krajů možná pamatujete Fakta X, případně jste možná zaregistrovali současnou Enigmu).
U článků nebude uváděno nic dalšího - jen samotný novinový text (případně nějaké tematické "fotky" či obrázky, ale takové, aby to působilo alespoň trochu autenticky), se kterým si ve hře bude moci každý nakládat jak bude chtít.

Témata článků mohou být různá, od tajemných zmizení a nevysvětlitelných úmrtí, přes různé konspirace a pseudovědecká tvrzení, až po objevení UFO a "ověřenou" demonstraci magie či psychotroniky. Stejně tak jejich dobové zařazení není nijak definované, články mohou být psány pro jakékoliv období, které může mít nějaký ten svůj psaný bulvár.

Jediné, na co by se mělo při jejich psaní pamatovat, je, že se jedná skutečně o bulvární, případně pseudo-investigativně žurnalistické články, ve kterých je určitě namístě jistá míra zmatenosti, nejasnosti a hlavně senzacechtivosti (což ale nevylučuje možnost, že by se v sérii neobjevil článek, který naopak bude působit velmi seriózně, pokud ho někdo bude mít chuť napsat).

Jak to vzniklo


Jak jsem psal ve svém blogčku, občas prostě sednete k počítači, dostanete nápad a píšete. Já jsem třeba původně chtěl jen checknout maily a jít spát, místo toho teď píšu tenhle text, protože jsem cestou domů dostal nápad, který jsem nechtěl zapomenout.

V pozadí tohodle nápadu stojí tři momenty. První věc, která mě inspirovala, byla scéna z filmu Man In Black, kdy K přijde k trafice, shrábne všechen bulvár, J se ho překvapeně zeptá, co to probohy čte a K mu odpoví: "Ty to nečteš? Nejlepší zdroj informací." Načež se skrze článek na titulní straně jednoho z těch plátků dostane na stopu extrémně nebezpečného eMZáka.

Druhá inspirativní věc je Jerson a jeho kampaň Omega. Kdysi jsem se ho zeptal, jestli by nechtěl nějaké náměty k zápletkám, protože mám občas období, kdy toho vymyslím víc, než jsem schopen sám využít. Jerson mi na to odpověděl, že klidně, nejlépe formou bulvárních článků. Jenže... pro jednoho člověka, i když to je Jerson, sem prostě neměl pořádně motivaci psát. Na druhou stranu, pro Kostku...

A konečně třetí věcí, která stojí v pozadí tohoto nápadu, je Kostka sama. Standardně zde vychází článek denně, ale jednou, dvakrát za rok se zde vždy vyskytne období, v němž nejproduktivnější autoři nemají pořádně čas a produktivita rázem upadá. Jedno takové období tu bylo zhruba přede dvěma měsíci.
Tehdy jsem si říkal, že to chce rozjet, ale Alnag neměl čas a na mě byl článek denně trochu moc (viz tato diskuse). Vymyslet jen tak článek spatra není zrovna sranda. Tehdy mě napadlo, že je škoda, že tu nejsou zajeté nějaké rubriky, do nichž by se dalo snadno něco vymyslet a přispět. A řekněte - co se dá psát snáz, než bulvár? :)
Navíc jako bonus touto sérií vyjdu vstříc poptávce, která se docela jasně projevila v této mé anketě

Jak s články Bulvár!u zacházet?


Několik rad k tomu, jak s články z této série pracovat:

Za prvé - nebojte se článek pro své potřeby upravit. Narozdíl od obecně tvořených článků, vaše kampaň je specifická, tak si je klidně upravte na míru vaší hře. Pár konkrétních nápadů:
  • Potřebujete použít článek jako vodítko? Tak přepište "důvěryhodný zdroj" na jméno konkrétní NPC, ke které chcete hráče dovést, a pokud tam nic takového nebude, tak tam prostě někam tu větu "dle našeho zdroje toho a toho" dopište
  • Potřebujete použít článek jako stopu či úvod do zápletky? Tak prostě do článku vepište (přepište) lokaci, v níž se údajné věci odehrály
  • Potřebujete místo článku o upírech článek o vlkodlacích? Bulvární novináři o tom stejně vědí kulový, tak přepište upíry na vlkodlaky a zbytek poupravte jen v nejnutnějších bodech


Za druhé - články jsou bulvární, v žádném případě nemusí být a neměly by být přesné! Mohou obsahovat několik pravdivých informací nebo náznaků k nim vedoucích, ale toho, že zbytek nesedí, si vůbec nemusíte všímat. Ať si hráči nad rozdíly lámou hlavu sami. Konec konců, co můžou od bulváru čekat.

Za třetí - K čemu články využívat? Například:
  • Jako úvod nebo zápletku pro hru, kde jsou hráči aktivními investigátory (a´la Esoterorists nebo Jersonova Omega).
  • Jako stopu během pátrání, která může ukázat cestu dál.
  • K nenásilnému spojení jevů, které si hráči stále nespojili a pro pokrok ve hře, kdy to je vhodné.
  • Ke zmatení hráčů - článek, který se tváří, že souvisí s jejich příběhem, ale přitom je úplně o něčem jiném. Lze použít pro zpomalení tempa hry, nebo pro oddechovou (humornou?) odbočku z jinak vážné hry.
  • A samozřejmě jako inspiraci.


Na závěr tři přání


První přání: Pokud budete mít aspoň trochu chuť, přidejte se! Víc autorů vytvoří rozmanitější výběr.

Druhé přání: Pokud se necháte inspirovat a článek nebo nápad z něj tak nebo onak použijete ve hře, tak o tom napište do diskuse. Pokud článek výrazněji přepíšete, pošlete jej sem jako článek nový!!! Další lidé to pak budou moci využít jako dva články z různých bulvárů o jedné a té samé události.

A nakonec třetí přání: Pokud se necítíte sami na to bulvární článek napsat, ale rádi byste nějaký použili, jen tu není zrovna takový, který by se vám hodil, tak do diskuse k tomuto článku napište svojí objednávku a náš Blisk (Ehe, Spycl, cokoliv) se vám pokusí vhodný článek dodat :)
< o čem to je >
zatím vyšlo
Napsal sirien 20.12.2008
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 21 příspěvků.
ČAS neregistrovaní : 0.0013909339904785 sec;
Nenalezeny žádné záznamy.
Podobné články
ČAS 0.11393904685974 secREMOTE_IP: 34.236.152.203